Efekt čaju matcha môže byť len tak dobrý ako je jeho kvalita.
Matcha je forma zeleného čaju, pri ktorej sa konzumuje celý list vo forme prášku. Rozdiel medzi pitím klasického čaju a mtche je, že po vylúhovaní čaju sa lístky vyhodia a pri matcha čaji sa rozdrvený list vo forme prášku rozmieša vo vode a vypije celý. To znamená, že všetky prospešné látky zeleného čaju získavame v plnej miere. Preto je veľmi dôležité, aby matcha bola čo najvyššej kvality. Napríklad pri nákupe lacnej a nekvalitnej matche si vlastne ani nemôžeme byť istí, čo vlastne v balení dostaneme.
Matcha sa vyrába zo špeciálnych lístkov s názvom tencha. Čajové kríky sa niekoľko týždňov pred zberom zatieňujú, aby sa zvýšila produkcia chlorofylu, aminokyselín a L-theanínu. Pri zbere sa vyberajú len tie najmladšie a najkvalitnejšie lístky. Následne po zbere sa lístky sušia a mletím na jemný prášok vzniká čaj matcha.
Najvyššia kategória čaju matcha sa označuje názvom CEREMONIAL GRADE. Tento typ sa používa predovšetkým na tradičné čajové obrady v Japonsku.